Dit is waarom sporten gezond is

7feb - door seo - 0 - Over Overig

Bewegen is gezond. Beweging kan je helpen langer te leven en chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen, maar het is veel meer dan dat: beweging kan je gelukkiger doen voelen, je meer energie geven, stress en angst verminderen – het stimuleert zelfs je immuunsysteem. Als je je afvraagt wat de voordelen van lichaamsbeweging zijn of gewoon een reden wilt om op te staan en vaker te gaan bewegen, vind je in dit artikel alles wat je moet weten over hoe lichaamsbeweging ons betere mensen maakt.

Lichaamsbeweging helpt je langer te leven

Dat lichaamsbeweging gezond is dat weten we allemaal. Maar hoe gezond is lichaamsbeweging eigenlijk? Hebben we aan één survivaltraining per maand genoeg? Of moeten we dagelijks naar de sportschool?

Het is niet ongewoon om mensen te horen zeggen dat ze lang genoeg willen leven om hun kleinkinderen te zien opgroeien, maar de realiteit is dat de meesten van ons de leeftijd van 70 jaar niet halen. En als we die mijlpaal wel halen, is de kans groot dat we een groot deel van onze latere jaren te maken krijgen met chronische ziekten als hartziekten, beroertes en diabetes type 2 – allemaal te voorkomen door regelmatige lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging vermindert het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, beroertes en diabetes type 2 door verlaging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte; vermindering van lichaamsvet; verbetering van de insulinegevoeligheid (die helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden); vermindering van ontstekingen in de slagaders (een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten); versterking van de immuniteit tegen kankercellen; vermindering van angst/stresshormonen, bekend als catecholaminen, die in verband worden gebracht met een verhoogd kankerrisico en andere zaken, waaronder een verminderde geheugenfunctie op latere leeftijd.

Lichaamsbeweging kan helpen tegen depressie

Uit een studie van de Universiteit van Texas in Austin bleek dat mensen die regelmatig sporten minder depressief waren dan mensen die dat niet deden. De onderzoekers concludeerden dat lichaamsbeweging zorgt voor hogere niveaus van endorfine, wat natuurlijke pijnstillers en stemming versterkers zijn.

Met andere woorden, lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je je beter voelt doordat je lichaam gemakkelijker kan omgaan met pijn en stress in het leven – en we weten allemaal hoe belangrijk het is om je gelukkig te voelen.

Lichaamsbeweging helpt je ook om ’s nachts beter te slapen, omdat het de diepe slaap cyclus verhoogt en de REM-slaap cyclus (rapid eye movement) verlaagt. Dit betekent dat als je slaapproblemen hebt door angst of stress in je leven, lichaamsbeweging voor het slapengaan een manier kan zijn om dit probleem te verbeteren door je lichaam de tijd te geven zonder overdag onder te veel stress te staan, zodat er ’s nachts minder kans is dat deze dingen invloed hebben op hoe goed uitgerust ons lichaam ’s nachts is, terwijl het uitrust voordat morgenochtend weer een drukke dag begint.

Je immuunsysteem is sterker als je regelmatig beweegt.

Regelmatig beweging is bevorderlijk voor je immuunsysteem. 

  • Je immuunsysteem is sterker als je regelmatig beweegt.
  • Lichaamsbeweging stimuleert je witte bloedcellen, die je lichaam helpen infecties en ziekten te bestrijden.
  • Studies tonen aan dat mensen die sporten minder vaak ziek worden dan mensen die helemaal niet of slechts af en toe sporten. Dit geldt vooral voor kinderen en oudere volwassenen, wier immuunsysteem zwakker is dan dat van jongere mensen.

Lichaamsbeweging helpt ook de slaapcyclus te reguleren op een manier die het immuunsysteem ten goede komt: Een goede nachtrust maakt ons fris en klaar voor actie in de ochtend; het geeft ons lichaam de tijd om te herstellen van een blessure of ziekte; plus, studies suggereren dat meer uren slapen per nacht – zelfs maar een extra uur – het risico op hartziekten met 50% kan verminderen.

Lichaamsbeweging kan je helpen een gezond gewicht te behouden en gewichtstoename in de eerste plaats te voorkomen.

Lichaamsbeweging is een goede manier om gewichtstoename te voorkomen. Als je overgewicht hebt, kan lichaamsbeweging je helpen gewicht te verliezen. Als je een gezond gewicht hebt en dat wilt behouden, kan lichaamsbeweging je helpen je huidige gewicht te behouden.

Lichaamsbeweging is goed voor ongeveer 60% van de calorieën die volwassenen dagelijks verbranden. Lichaamsbeweging helpt ons niet alleen ons huidige gewicht te behouden, maar helpt ons ook ons vetpercentage onder controle te houden en ons risico op ziekten als diabetes, hartziekten en kanker te verminderen – allemaal factoren die samenhangen met overgewicht of obesitas.

Lichaamsbeweging kan je stemming en kijk op het leven verbeteren, zelfs als je jezelf er niet fitter door voelt

Net zoals lichaamsbeweging je  lichamelijke gezondheid verbetert, heeft het ook een positieve invloed op je geestelijk welzijn. Lichaamsbeweging helpt stress en angst te verminderen door endorfine vrij te maken. Uit een onderzoek bleek zelfs dat mensen die regelmatig sporten minder depressief waren dan mensen die helemaal niet sporten.

Een ander voordeel van lichaamsbeweging is dat het de eigenwaarde verbetert – wat vooral gunstig is voor mensen met een lage eigenwaarde of depressie symptomen. Een paar eenvoudige oefeningen zoals elke dag wandelen of stretchen kunnen helpen het zelfvertrouwen te vergroten.

Lichaamsbeweging helpt ook het gevoel van verbondenheid met andere mensen te vergroten: Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig sporten sterkere sociale netwerken hebben dan mensen die niet sporten, omdat ze eerder tijd doorbrengen met vrienden of familieleden die samen leuke activiteiten doen dan dat ze de hele middag thuis tv zitten te kijken.

Het is belangrijk om actief te blijven, zelfs als je daar geen zin in hebt

Een van de grootste voordelen van lichaamsbeweging is dat het je kan helpen beter te slapen. Het is niet alleen fysiek; door te sporten komen er ook endorfines vrij die je gelukkiger en minder gestrest doen voelen. En als je geest op een betere plek is, is het gemakkelijker om je op je werk te concentreren en dingen gedaan te krijgen.

Lichaamsbeweging helpt ook het energieniveau te verhogen, zodat je de hele dag door meer energie hebt – wat betekent dat je ’s middags niet meer in slaap valt. En alsof dit alles nog niet genoeg is, is aangetoond dat lichaamsbeweging het stressniveau over een bepaalde periode met 68% vermindert.

Bewegen is goed voor je, en er is geen reden om het niet te proberen. Zelfs als je in het begin geen zin hebt om te bewegen, blijf dan doorgaan. Je zult je beter voelen als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet.