Tips voor veilig thuiswerken

22aug - door Sabrina Oldenburger - 0 - Over Huis

Thuiswerken is sinds de pandemie een stuk normaler geworden. We mogen eindelijk weer naar kantoor, maar hebben ook de voordelen van thuiswerken ontdekt. Zoals langer kunnen slapen. En niet meer in de file staan. Steeds meer werkgevers bieden dan ook hybride werken aan: een of twee dagen per week thuis, de andere dagen op kantoor werken. Maar hoe kun je dan veilig werken in je eigen huis? Het antwoord lees je in dit blog.

1. Kies het juiste bureau

Aan een goed bureau kun je het beste werken. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn, want er zijn veel tweedehands bureaus op de markt. Kies in elk geval een bureau dat groot genoeg is. Voor jouw laptop, toetsenbord, muis, tweede scherm en de vele papieren die op kantoor jouw halve bureau bedekken. Waarschijnlijk neem je die papieren mee naar huis, dus zorg dat je ze daar ook kwijt kunt.

Verder moet het bureau diep zijn. Als jouw laptop of extra beeldscherm te dicht bij staat, krijg je namelijk last van je ogen. Houd deze schermen op ongeveer een armlengte afstand. Daar moet jouw bureau dus wel diep genoeg voor zijn.

Ook is de hoogte van het bureau erg belangrijk. Lange mensen hebben nu eenmaal een hoger bureau nodig dan kleinere mensen. Meet jouw bureau op kantoor eens op. Staat dit ingesteld op de juiste hoogte? Kies dan een bureau met dezelfde hoogte voor thuis. Je maakt die zoektocht makkelijker door voor een in hoogte verstelbaar bureau te kiezen, maar daar zit wel een hoger prijskaartje aan. Ook tweedehands. Heb je dat geld niet? Ga dan op zoek naar een bureau met precies de juiste hoogte.

2. Neem regelmatig pauzes

Zowel op kantoor als thuis is het belangrijk om regelmatig je werk even te onderbreken. Dat klinkt raar, maar op de langere termijn is het goed voor je concentratie. En voor je lichaam, want mensen zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten.

Op kantoor moet je vaak een stuk lopen naar de toiletten. Of sta je in de rij voor de koffie. Thuis hoef je minder ver te lopen en ben je meteen aan de beurt. Wel zo fijn, maar je loopt het risico op te weinig pauzes. Je moet jezelf dus wat meer laten lopen. Zeg bijvoorbeeld: “als ik naar de wc ga, loop ik eerst een keer de trap op en af.” Dan worden je beenspieren en knieën weer even belast, wat heel gezond is. Of loop in de weer voor elk nieuw kopje koffie, in plaats van een thermoskan op jouw bureau te zetten. Het zijn kleine aanpassingen waarmee je de lengte van de kantoor pauzes kunt nabootsen.