3 tips om je planten te verzorgen

22jun - door Matthijs - 0 - Over Tuin

“Planten hebben ook gevoel”, hoor je mensen wel eens zeggen. Of dat daadwerkelijk zo is laten we even in het midden. Wel weten we dat planten en bloemen de juiste aandacht verdienen, zodat je er optimaal plezier van hebt. Iedereen geniet toch van bloeiende planten en geurende bloemen.

Plantenziektes aanpakken

Ziektes bij planten hangen net als griep soms gewoon in de lucht. De ziektekiemen van een zieke boom of plant waaien zo door de straat. Niet zelden zie je een hele rij bomen die allemaal weg moeten worden gehaald, omdat de ziekte is overgewaaid en dus meerdere bomen heeft aangetast. Buxusschimmel is een actueel voorbeeld van wat momenteel veel voorkomt en gericht aangepakt dient te worden.

Door ziektes en schimmels aan te pakken maak je je eigen plant weer beter én voorkom je verdere verspreiding in de buurt. Natuurlijk ziet een gezonde plant er ook veel mooier uit. Een gezonde plant bloeit en groeit goed.

Planten sterk maken

De meeste planten kunnen wel tegen een stootje. Wel is het belangrijk dat de plant voldoende licht, voeding en water krijgt. Op die manier hoeft een plant bijvoorbeeld tijdens droge periodes niet onnodig in zijn reserves te hangen. Een plant in de reservestand groeit nauwelijks, omdat hij simpelweg aan het overleven is. Zorg dat je plant dus goed groeit, sterke wortels krijgt en mooie frisse blaadjes laat zien. De jaarlijkse bloeiperiode met mooie bloemen voelt vervolgens als een cadeautje.

We vergelijken het vaak met mensen. Als mens heb je ook voldoende voeding, rust en buitenlucht nodig. Als je tekort komt maakt dit je kwetsbaar met alle gevolgen van dien. Zie jouw planten dus als je maatjes waar je goed voor zorgt en tijdig naar omkijkt.

Plantenvoeding onderscheiden

De voeding van een plant bestaat eenvoudig gezegd uit 3 onderdelen:

  • Voeding/mest
  • Water
  • Licht

In de gewone tuinaarde zit vaak voldoende voedsel voor een plant. Natuurlijk kun je dit nog aanvullen met bemeste tuinaarde of bemeste potgrond. Extra voeding voor specifieke planten die wat meer aandacht nodig hebben komt ook veel voor.  Dit lees je op de instructie als je de planten koopt of informeer bij het tuincentrum of kweker wat de plant precies nodig heeft. Door de invloed van de natuur blijft de grond buiten over het algemeen voldoende gevoed. Houd je je planten binnen, dan vul je de grond aan met bemeste potgrond of specifieke voeding zoals pokon.

Daarnaast heeft een plant water nodig. Binnen in een pot kan overtollig water niet weg. Dus geef wat vaker kleine hoeveelheden water. Buiten gebeurt dit automatisch door de regen en houdt de grond vocht vast. Tijdens droge periodes in de lente of zomer geef je de plant extra water. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds als de zon niet meer op de planten schijnt. Dan hebben de planten goed de tijd om het water op te nemen, zonder dat het te snel verdampt.

Als laatste hebben planten voldoende licht nodig. Sommige planten kunnen niet tegen de volle zon, die geef je dus een meer schaduwrijke plek. Ook binnen, zeker ‘s winters, moet je zorgen voor voldoende daglicht. Dus gordijnen open en een plek met veel lichtinval.

Binnen zie je goed dat de plant altijd naar het licht toe groeit.